2012. január 22., vasárnap

Ha végre itt a tél...Korcsolya

Sziasztok!
Remélem mindannyian nagyon jól vagytok!
Hát végre itt a tél, most biztos fájdalmasan feljajdultok néhányan. Én nagyon szeretem, és nagyon sok izgalmas sportot lehet ilyenkor kipróbálni, űzni. 
Ráadásul igen jó hatásfokú mozgások ezek. 
Persze  nagy előny számomra, hogy jelenleg, mondjuk úgy, alpesi környezetben élek. Persze most pont szakad az eső, pedig én a havazást várnám mindig...

El is kezdem, a kedvencemmel.. 
Talán az egyik legolcsóbban és leginkább űzhető télisport otthon, a jégkorcsolya
A fővárosban és a vidéki településeken is nagyon sok műjégpálya áll rendelkezésetekre, ha pedig kellőképpen hideg van természetes tavaink is alkalmassá válnak e tevékenység folytatására (szigorúan csak a kijelölt helyeken) .
Gyerekekkel is már igen korán el lehet kezdeni, szülői segítséggel, vagy tanfolyamok keretében. Ami pedig számotokra öröm hír lehet: létezik felnőtt kori oktatás is, tehát nincs kifogás! 
A korcsolyázással elégetett kalóriák száma óránként a testsúly függvényében, hozzávetőleg ennyi lehet:

Testsúly kg-ban
Korcsolya kalória felhasználás / óra
45-55
286-350
55-65
350-414
65-75
414-477
75-85
477-541
85-95
541-605
95-105
605-668


Azok számára, akik jégkorongozásra adják a fejüket további jó hír, hogy még több kalóriát használhatnak fel a sportolás során.
Ami korcsolyacipő árakat illeti a nagyon olcsótól egészen a csillagos égig  találhattok a piacon belőlük, sok félét. Amennyiben magatoknak vásároltok cipőt, érdemes újba fektetni, a lábatok mérete nem igen változik már, és hogy e sport valóban élmény legyen fontos a kényelem. Ne a legdrágábbat vegyétek és semmiképpen sem a legolcsóbbat.! Akár márkás darabokat próbáltok, akár nem, a keresés során, tartsátok szemelőt, hogy mennyit fogjátok használni, professzionális vagy hobbi szintű tevékenységhez van szükségetek a korcsolyára! Az ár mellet fontos a cipő használhatóság és mérete. Mindig egy számmal nagyobbat választok, hogy vastag vagy dupla zokniban is kényelmes legyen. Fázós vagyok! Bátran látogassatok el egy szaküzletbe, ha nem is ott szándékoztok vásárolni, mert használható tanácsokhoz, szempontokhoz juthattok ott a választáshoz a szakemberektől.
Gyermekek számára is csak akkor ajánlok használtat, ha az jó minőségű és nem agyonhasznált darab, mert egy rosszul választott korcsolya egy életre elveheti a kedvüket! Amit én óvónőként tapasztaltam ezzel kapcsolatban, a következő: a nagyon olcsó, műanyag, általában csatos, nagy bevásárlóközpontokban fellelhető darabok teljességgel alkalmatlanok (síró, szenvedő gyerekek látványára alapozott véleményem ez). 
Persze az első alkalom jó korcsolya választás esetén is hasonlíthat egy rémálomhoz, de ez fokozatosan javulni fog, higgyétek el!
Érdemes a saját elképzeléseiteknek megfelelő pályát keresni.A műjégpályák minőségéről nem tudok nyilatkozni, itt a távolban, ennek megítélését rátok bízom. Válasszatok kedvetekre a linkre kattintva
A felnőtt és gyermeke korcsolya oktatással kapcsolatos információkat, az egyes pályák oldalainál találtok, vagy valamelyik keresőben. 
Ja és éleztetni kötelező! :)
Várom az élménybeszámolóitokat!
Jó szórakozást, sportolást!

Ajánlom még a bejegyzéshez csatolva

Műkorcsolya.lap.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése