2011. február 8., kedd

Enni vagy nem Enni? Menni vagy nem Menni?

Olyan jó néha elmenni enni étterembe. Nem állni órákat a konyhában, amíg valami normális étel kerül a tányérra.
Gondolom ezzel sokan vagyunk így, mármint az emberek.
Viszont a pcos nehezített terep ebben az esetben is.
A legtöbb étteremben nem "gondolnak" Ránk, nyilvánvalóan gazdasági megfontolásból.
Azonban a jó hír az, hogy mi gondolhatunk magunkra!
Egyrészről, ha már elmélyültünk a diétás táplálkozás rejtelmeiben az éttermekben ki tudjuk választani, hogy mi az, ami belefér a diétánkba. Megkérdezhetjük a felszolgálót, hogy miben van cukor, liszt...vagy  egyéb veszélyes (számunkra) alapanyag :).
A tapasztalatom az, hogy igen nehezen értik meg és fogják föl a problémát, de azért segítőkészek többnyire, alapvetően tehát Nekünk kell képben lenni. Viszont azt gondolom, hogy nem ciki kérdezni: egyszer Valaki azt mondta Nekem hogy nincs olyan, hogy ciki, igaza volt!
Tudom! Bennem is működik, a "mit fognak szólni reflex", de nem arról van szó, hogy az étteremben mindent el kell mondani a betegségünkről, de nehogy már még Mi érezzük rosszul magunkat, vagy együnk a pénzünkért valami károsat, továbbá minél többen firtatjuk az éttermekben, hogy miből készül az étel, amit elénk tesznek, annál inkább kénytelenek lesznek odafigyelni az Egészséges Ételek készítésére.
Én azt például ilyesmit szoktam, mondani, ha nem tudok magamtól választani:
- Milyen olyan ételt tud ajánlani, amiben nincs se liszt se cukor, mert diétázom, inzulinrezisztenciám van
Reakció általában a következő
- Az valami cukorbetegség?
Én pedig ilyenkor azt mondom
- Gyakorlatilag, ami diétát illeti igen
Ilyen egyszerű, nem kellett semmi kellemetlent elárulni magamról, de talán így egyszerűbb a választás, és a konyhán is figyelnek  az ételemre.
Másrészről választhatunk olyan éttermet, ahol tudjuk, hogy "gondolnak" Ránk. Ilyenek például a salátázók, ahol az öntetet utólag teszik a salátára, tehát ezt lehagyhatjuk róla, vagy ahol teljeskiörlésű  illetve rozsos, magvas termékekkel dolgoznak. Persze itt is van néhány hely, ahol konzultálnunk kell majd a felszolgálóval.
Továbbá az étteremben figyelni kell az adagra, mert általában nagyobbat adnak, mint amit megehetünk, ilyenkor el is csomagoltathatjuk a maradékot, és akkor például meg van a másnapi ebédünk is.
Én a Vapiano Éttermeket (V. kerület Bécsi utca 5, II. kerület Bécsi út 33-35) és a Guru szendvich bárt szoktam látogatni, főleg az előbbit, mert ott van lehetőség teljeskiörlésű tészta ételeket fogyasztani.

Felhívás!
Amennyiben Tudtok még spéci helyeket kérlek Titeket osszátok meg Velünk!
Köszönettel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése