2010. december 30., csütörtök

Barátcserje

Egy igen jó barátnőm esküszik rá! :) Én ezt még nem próbáltam, de az olvasott és az említett forrásom arra indított, hogy ezzel a gyógynövénnyel térjek vissza blogomhoz, most hogy szusszantam egy kicsit.
A Földközi-tenger vidékén őshonos. Nevét a szüzességi fogadalmat tevő barátokról kapta, akik ezzel a teával igyekeztek ígéretüket betartani.
A barát cserjét hagyományosan a pms (premenstruációs szindróma) kezelésére alkalmazták már az ókorban is. Javítja a kedélyállapotot, csökkenti a mellfeszülést,idegességet, feszültséget, fejfájást, vizenyőséget.
Laboratóriumi vizsgálatokat nem végeztek, azonban a klinikai tapasztalatok szerint a fenti hatásain túl, a menstruációs zavarral küzdők jó részénél a menstruáció rendszeressé vált, "a ciklus második felében a progeszteron szint emelkedett, valamint, a PCOS-ben szintén gyakran elõforduló, emelkedett prolaktin szint csökkent". A növény hatóanyaga nem tartalmaz hormonokat, hatását az agyalapimirigyre gyakorolt mechanizmusán keresztül fejti ki, az LH hormon termelését szabályozza.
Javasolt adagja:
175mg naponta, ha nem hatásos adagja emelhető, de szerintem minden esetben éredemes egyeztetni orvossal vagy más szakemberrel
Mellékhatás
allergiás reakció, ebben az esetben nem javasolt további alkalmazása
Ellenjavalalt
Terhesség, szoptatás.
Hormon kezelés esetén szükséges orvassal egyeztetni, mert módosíthatja a kezélés hatását!!!!
Hatása kifejtődése
1-2 hónap folyamatos szedés esetén fejti ki hatását
Források
http://www.lombikbaba.civil.co.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=304
http://www.nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/baratcserje.html
http://gyogynovenyek.szeretni.hu/?i=gyogynoveny-baratcserje
http://teherbeeses.hu/gyogynovenyek/baratcserje/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése